google-stadia-wat-is-het

Google Stadia – wat is het en hoe kun je het gebruiken?

Neem even een momentje om je een wereld voor te stellen waarin je geen peperdure hardware nodig hebt om de nieuwste games te spelen. Via Google Stadia en dit met slechts één klik op de knop.

Google Stadia – de “Netflix voor gaming”

Google Stadia is de allereerste echte gaming-service en is werkelijk indrukwekkend. Je zou het eigenlijk kunnen zien als de eerste echte uitstap naar een soort Netflix voor games.

Google beweert dat de Google Stadia dienst videogames kan streamen in 4K-resolutie met 60 frames per seconde. Er is sprake van een hoog dynamisch bereik naar spelers via de datacenters van Google over de hele wereld. De voorwaarde is slechts dat je voldoende hoge kwaliteit internet gebruikt.

Met de naam Stadia, meervoud van stadion, willen ze bij Google aangeven dat het om een verzameling gaat van entertainment.

Hoe werkt Google Stadia precies?

Google Stadia beschikt over een uitgebreide bibliotheek met videogames waaruit spelers kunnen kiezen. Met slechts één klik op de knop kunnen gamers hun spel beginnen, waar geen downloaden of installeren bij aan te pas komt.

De servers van Google zullen het spel besturen waarbij ze de gebruikers de visuele output sturen via hoogwaardig internet. Dit betekent dat je als gamer niet over de nieuwste fysieke hardware hoeft te beschikken (zoals een computer met topspecificaties of de allernieuwste spelconsole).

Gaming in de cloud

Je hebt alleen Google Stadia nodig om mee te kunnen spelen, het gebeurd allemaal in de cloud. Dit klinkt bijna te goed om waar te zijn voor de echte game fanaten. Maar zou het écht zo optimaal werken?

Gamers maken zich bij het idee ervan een beetje zorgen over de snelheid van het internet, buffering en hoe het bijvoorbeeld zit met offline spelen via Google Stadia. Dit zijn een aantal zaken die Google echter nog niet heeft toegelicht.

Werkt Google Stadia met een console of controller?

Er is geen console, Google Stadia kun je gebruiken met alle apparaten en schermen die je thuis hebt zoals laptops, computers, tablets, telefoons etc. Het werkt allemaal met de kracht van Google Chrome, Chromecast, Google Pixel en de Google Play Store.

En met YouTube: op het moment dat je bijvoorbeeld een trailer op YouTube bekijkt van een spel die ook beschikbaar is in Google Stadia, dan zal er een opvallende Play-knop verschijnen zodat je meteen deze game kunt testen.

Google Stadia controller

Wat de controller betreft: Google Stadia komt met een kit als je dat eventueel zou willen, namelijk een speciale Google Stadia-controller.

Deze maakt een directe verbinding met het spel van de Google database, zonder een koppeling te maken naar het apparaat waar je op gaat spelen. Op deze manier zal je soepel kunnen spelen, zonder al te veel lagging.

Hulp van Google bij het gebruik van Stadia

Ook interessant aan deze controller is dat het een knop bevat met  “Delen naar YouTube” en een Google Assistent-knop met ingebouwde microfoon.

Dit zou handig moeten zijn dat wanneer je bijvoorbeeld vastzit in een game of een vraag hebt. Je kunt dan Google’s hulp inschakelen die jou vervolgens tips zal geven of je zal helpen een handleiding te vinden.

Google geeft aan dat je ook andere bestaande console kits zou kunnen gebruiken, waaronder de PS4 en Xbox One. Een controller is dus niet persé nodig.

Gaat het iets kosten? En wanneer komt Google Stadia uit?

Er is nog geen informatie bekend over de kosten van Google Stadia. Wordt het een maandelijks abonnement of een jaarbedrag zoals bij Netflix, of kun je gewoon spellen huren en kopen? Dit zijn zaken die op het moment helaas nog onduidelijk zijn.

Google heeft verder ook nog geen definitieve datum bekendgemaakt wanneer Google Stadia beschikbaar gesteld zal worden. Waarschijnlijk wordt het eerst beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, Engeland en Europa in 2019.

Digitale games en giftcards bij Nedgame

Kun jij ook niet wachten om de nieuwste games te spelen? Of ben je op zoek naar een giftcard voor games? Bij Nedgame kun je wanneer je maar wilt games kopen en krijg je deze direct beschikbaar op je scherm.

Met een Google Play Card van Nedgame kun je bijvoorbeeld gemakkelijk en snel je Google Play tegoed opwaarderen, zodat je gegarandeerd voor een tijd lang grenzeloos kunt gamen.

Geen gedoe met codes die niet werken of kapotte CD’s. Gewoon gelijk gamen, lekker online. De toekomst van gaming zit in de cloud.